Google+

"4o 4 Days Trekking Athamanicus"Μετά την μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων διασχίσεων  σας ανακοινώνουμε με μεγάλη 

μας χαρά, και επισήμως, το 4ό4 Days Trekking Athamanicus. Μια 4ήμερη πεζοπορική 

διάσχιση κορυφογραμμών, καθαρά ορειβατικού χαρακτήρα, η οποία απευθύνεται σε 

μυημένους φίλους της ορειβασίας, που διαθέτουν την φυσική κατάσταση, την εμπειρία, αλλά 

και την αποφασιστικότητα που απαιτεί μια τέτοια είδους διάσχιση των δυσπρόσιτων ως 

τώρα βουνών της περιοχής μας.


Στόχος μας είναι, να γνωρίσουμε και να θαυμάσουμε με ασφάλεια την απαράμιλλη ομορφιά του Αλπικού τοπίου, που αδιαμφισβήτητα προσφέρουν τα Αθαμανικά Όρη (Τζουμέρκα-Κακαρδίτσα), συμπεριλαμβανομένου και ενός αξιόλογου τμήματος του Περιστερίου μιας και ο 4ος και τελευταίος σταθμός κατασκήνωσης θα οργανωθεί στην μαγευτική Βερλίγκα.
Η διάσχιση θα είναι ένα μακρύ ταξίδι που θα μας δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τμηματικά και τα 3 αυτά εκπληκτικά βουνά της Ν. Πίνδου (Τζουμέρκα-Κακαρδίτσα-Περιστέρι). Καβάλα στην μακροσκελή κορυφογραμμή που τα συνδέει, ταξιδεύοντας σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια της πεζοπορίας μας, με το μάτι να χάνεται σε μια θάλασσα από βουνά που μας περικυκλώνουν, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτές οι 4 μέρες δράσης θα είναι μια δυνατή εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όλους τους συμμετέχοντες, παίρνοντας μαζί τους εικόνες και στιγμές από τα υψηλής αισθητικής βουνά της περιοχής μας.
 Η οργάνωση και ο συντονισμός του 4ου “4 Days Trekking Athamanicus” υποστηρίζεται ολοκληρωτικά ακόμη μία φορά από την ομάδα του καταφυγίου μας, η οποία προετοιμάζεται πυρετωδώς για την σωστή διεκπεραίωση του απαιτητικού αυτού εγχειρήματος.

Οι παροχές που προσφέρει το καταφύγιό μας για τη άρτια διεξαγωγή του Trekking είναι οι παρακάτω:
1)    Συνοδεία στο Βουνό από 2 έμπειρους και ενημερωμένους συνοδούς, γνώστες της ευρύτερης περιοχής, καθώς και όλων των τεχνικών, που μπορούν να εξασφαλίσουν μια μεγάλη ομάδα που κινείται και διανυκτερεύει σε μεγάλα υψόμετρα (οργάνωση ομάδας, προσανατολισμός, πρώτες βοήθειες, τεχνικές διάσωσης).
2)    Οργανωμένους σταθμούς κατασκήνωσης: Η ομάδα υποστήριξης του καταφυγίου, έχει αναλάβει την οργάνωση των 4 σταθμών κατασκήνωσης, που θα συναντούμε σχεδόν πάνω στην γραμμή της διάσχισης, χωρίς να χρειάζεται να παρεκκλίνουμε σημαντικά της πορείας μας χάνοντας υψομετρικές, χρόνο και ενέργεια. Όλο αυτό σημαίνει πως η ομάδα υποστήριξης θα μεταφέρει με 4x4 όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό διαμονής και εστίασης στους σταθμούς που έχουμε επιλέξει, μιας και κάποιοι κακοτράχαλοι δρόμοι που εξυπηρετούν την κτηνοτροφία της περιοχής εδώ και χρόνια, μας επιτρέπουν να προσεγγίζουμε βοσκότοπους σε υψόμετρα άνω των 2000 μέτρων.
Η οργάνωση των σταθμών συμπεριλαμβάνει τα εξής παρακάτω:
I) Μεταφορά εξοπλισμού κατασκήνωσης (αντίσκηνο, υπνόσακος, υπόστρωμα).
II) Μεταφορά πλούσιου γεύματος για να καλύψουμε τις διατροφικές μας ανάγκες στο τέλος κάθε ημέρας, καθώς και πρωινό συν πρόγευμα που θα μας δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια που χρειαζόμαστε για μια ολόκληρη  διάσχιση σε υψόμετρα άνω των 2000 μέτρων.
III) Μεταφορά νερού σε υδροδοχεία των 5lt για να μην λείψει ποτέ και από κανέναν. Το νερό θα μοιράζεται ανά άτομο και στην ποσότητα που του αντιστοιχεί.
IV) Μεταφορά καύσιμης ξυλείας για την φωτιά που θα μας ζεσταίνει και θα μας συντροφεύει τα βράδια στους σταθμούς κατασκήνωσης.
V) Μεταφορά του επιπλέον ρουχισμού: Ο κάθε συμμετέχων θα έχει την δυνατότητα να αφήσει καθαρά ρούχα σε ασφαλές σημείο του καταφυγίου, με σκοπό να του έρθουν όποτε και αν χρειαστεί, κατά την διάρκεια του Trekking, προς αποφυγή επιπλέον βάρους στα σακίδιά μας.
VI) Περισυλλογή συμμετεχόντων ανά πάσα ώρα και στιγμή, και από οποιοδήποτε σημείο χρειαστεί, εφόσον κρίνουμε πως είναι απαραίτητο.
VII) Μεταφορά συμμετεχόντων και εξοπλισμού από τον τελευταίο σταθμό κατασκήνωσης προς το καταφύγιό μας, όπου είναι και η αφετηρία του Trekking.
 VIII) Μετά το πέρας της κάθε ημέρας φτάνοντας στον σταθμό κατασκήνωσης εκτός των άλλων, η ομάδα υποστήριξης θα έχει φροντίσει να μας μεταφέρει καθαρό νερό σε δεξαμενή αρκετών λίτρων για τοπικό πλύσιμο.
  
- Απαραίτητος εξοπλισμός:
1)Ορειβατικό μποτάκι: στρωμένο και στο σωστό νούμερο έως και ημιάκαμπτο με την σχετική αδιαβροχοποίηση.
2)Κατάλληλος ρουχισμός/ ισοθερμική μπλούζα, αδιάβροχα/μεμβράνες πάνω κάτω (παντελόνι/jacket), 2 ζευγ. κάλτσες, καπέλο, γυαλιά ηλίου.
3)Κατάλληλος ρουχισμός διανυκτέρευσης: θερμοεσώρουχα (πάνω/κάτω) ή ό,τι άλλο εσείς διαθέτετε.
4)Ορειβατικό σακίδιο άνω των 30lt.
5)Αντίσκηνο ενός ή δύο ατόμων: με  αδιαβροχοποίηση (3/4 εποχών) σε περίπτωση ανεπιθύμητων καιρικών φαινομένων.
6)Υπνόσακος (εώς και -7) και υπόστρωμα.
7)Ράβδοι στήριξης (Μπατόν).
8)Υδροδοχείο χωρητικότητας 2lt.
9)Φακός κεφαλής.
1) Προσωπικά αντικείμενα υγιεινής προστασίας: οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, χαρτί υγείας συν σακούλα για την περισυλλογή των προσωπικών μας απορριμμάτων, σαπούνι, πετσέτα και οτιδήποτε άλλο κρίνει ο καθένας απαραίτητο.

 ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το “4 Day Trekking Athamanicus” θα λάβει την εκκίνησή του από το καταφύγιό μας το πρωί την Τετάρτη 26/10 , κάτι που σημαίνει πως όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παρευρίσκονται στον χώρο του καταφυγίου από την Τρίτη 25/10  το απόγευμα τουλάχιστον. Εκεί θα γίνει η γνωριμία της ομάδας, η κατανομή του εξοπλισμού και η λεπτομερής ενημέρωση για όλο το πρόγραμμα της διάσχισης.
Το όλο εγχείρημα θα διαρκέσει 5 ημέρες με 4 διανυκτερεύσεις. Εφόσον οργανωθεί και ο 4ος σταθμός κατασκήνωσης και η διάσχιση έχει πλέον τελειώσει, φτάνουμε στην 5η ημέρα όπου ξεκούραστοι πια  αναλαμβάνουμε όλοι μαζί την ανασυγκρότηση του εξοπλισμού μας και προετοιμαζόμαστε για την επιστροφή μας πίσω στην αφετηρία, με τα οχήματα του καταφυγίου.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας το γεγονός ότι κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους ίσως να μην έχετε την δυνατότητα να λείψετε από τις καθημερινές σας υποχρεώσεις, και μιας και κάποιες από τις ημέρες που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί όλη η διάσχιση τυγχάνει να είναι εργάσιμες, σας ενημερώνουμε ότι δημιουργήσαμε την δυνατότητα να λάβετε μέρος ακόμη και τμηματικά, επιλέγοντας τις ημερομηνίες που σας επιτρέπουν να παρευρεθείτε. Κατόπιν συνεννόησης, η ομάδα υποστήριξης θα σας μεταφέρει με όχημα, σε κάποιον από τους κατασκηνωτικούς σταθμούς μας. Το ίδιο ισχύει και για όσους ξεκινήσουν από την αφετηρία σε περίπτωση που έχουν προεπιλέξει την ημέρα που θα εγκαταλείψουν την διάσχιση.
Οι συνοδοί σας: Αποστόλης Τσιμπανάκος - Βασίλης Ζολώτας

ΚΟΣΤΟΣ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
-Για τους συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος σε όλη τη διάσχιση, το συνολικό κόστος θα είναι 250 ευρώ ανά άτομο.
-Για τους συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος τμηματικά, το κόστος θα είναι 70 ευρώ ανά άτομο ημερησίως.
-Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων θα είναι 25 άτομα.
-Η συμμετοχή θα διασφαλίζεται με προκαταβολή αντίστοιχη με το ήμισυ του συνολικού ποσού, ενώ η εξόφληση θα γίνεται με την άφιξη στην αφετηρία, μία μέρα πριν την εκκίνηση.
- Σε περίπτωση ακύρωσης της συμμετοχής, η προκαταβολή θα επιστρέφεται (ισχύει για ακυρώσεις που θα γίνουν έγκαιρα, και όχι την τελευταία εβδομάδα πριν την εκκίνηση του Trekking)
 *Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται η διαμονή στο καταφύγιο την ημέρα της άφιξης και η φωτογραφική κάλυψη ολόκληρης της διάσχισης.

Πληροφορίες σχετικά:
-Τσιμπανάκος Αποστόλης 6980682589 *λειτουργεί μετά τις 29/9 λόγο επαγγελματικού ταξιδιού στο εξωτερικό (μπορείτε να αφήσετε μήνυμα στο προσωπικό f.b, στην σελίδα του καταφυγίου ή στο melissourgoi.refuge@gmail.com)

-Ζολώτας Βασίλης 6972894713 * (έως τις 29/9 καλείτε σ’ αυτόν τον αριθμό)

Καταθέσεις στην τράπεζα Περαιώς
-αριθμός λογαριασμού: 6258010155541
-ΙΒΑΝ: GR7401.712580.0062.5801.0155541
Δικαιούχος: Φώτης Δελημήτρος


Αναλυτικό Πρόγραμμα Διοργάνωσης:

- Με την άφιξη και του τελευταίου συμμετέχων την ημέρα πριν την έναρξη του Trekking:
- Μας παραδίδετε κατασκηνωτικό εξοπλισμό (αντίσκηνο, υπνόσακο, υπόστρωμα), καθώς και τον επιπλέον ρουχισμό που πιθανόν να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της διάσχισης.      
- Γίνεται η απαραίτητη γνωριμία της ομάδας μας, μιας και για 4 ημέρες θα γίνουμε όλοι μαζί μια μεγάλη παρέα.
- Σας κάνουμε λεπτομερή ενημέρωση για την όλη διοργάνωση της διάσχισης.
- Οργάνωση σακιδίου.
- Φαγητό και ύπνος.
Αναλυτικό πρόγραμμα 
1η Ημέρα Τετάρτη 26/10/2016
-       Πρωινό ξύπνημα 6:00 π.μ.
-       Πρωινό γεύμα 6:30 π.μ.
-       Εκκίνηση πεζοπορίας 7:00 π.μ.
Εφόσον έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και έχει γίνει και ο τελευταίος επανέλεγχος, ξεκινάμε την πεζοπορία με σκοπό να ζήσουμε και να απολαύσουμε στο μέγιστο αυτή την μοναδική εμπειρία της 4ήμερης διάσχισης που μας περιμένει.
Αφήνοντας πίσω μας το καταφύγιο, και σε πολύ λίγο χρόνο, θα συναντήσουμε το πρώτο θαυμαστό δημιούργημα της έντονης υδρολογίας των Τζουμέρκων, που δεν είναι άλλο από τον μεγαλύτερο καταρράκτη της χώρας μας, γνωστός ως “Κεφαλόβρυσο” ή αλλιώς “Νερουλάς”, με το συνολικό ανάπτυγμα 350 μέτρων να διασχίζει τους κάθετους βράχους στην ανατολική πλευρά της Στρογκούλας, με τις πηγές του να αναβλύζουν στα 2000 μέτρα.
Συνεχίζουμε με πορεία προς το καταφύγιο των Πραμάντων και από εκεί, σε 2,5 ώρες πιάνουμε την πρώτη κορυφή της διάσχισης. Με υψόμετρο 2112μ., η επιβλητική Στρογκούλα είναι το πρώτο μπαλκόνι θέασης από όπου κάνοντας μια μικρή στάση, θα μας δοθεί η ευκαιρία να σας κάνουμε γεωγραφική ενημέρωση, μιας και από εκεί μπορούμε να διακρίνουμε με ευκολία το μεγαλύτερο τμήμα της διάσχισης που θα ακολουθήσει.
Με κατεύθυνση νότια, ακολουθούμε την κορυφογραμμή που μας οδηγεί προς το Γερακοβούνι (Γερανοβούνι). Σημείο αναφοράς, η μοναχική και καλοσχηματισμένη κορυφή Ρόκα, την οποία θα προσπεράσουμε από ανατολικά στα μέσα περίπου της απόστασης που χρειάζεται να διανύσουμε από τη Στρογκούλα ως το διάσελο που θα μας ρίξει χαμηλότερα στις μεγάλες λάκκες, κάτω ακριβώς από την κορυφή Πλάκα (2364 υψμ.). Κάπου εκεί, θα ρίξουμε την υψομετρική πέφτοντας στους βοσκοτόπους με τα τρεχούμενα νερά της ξακουστής πηγής “Αγκάθι” όπου θα οργανώσουμε τον 1ο κατασκηνωτικό σταθμό, ο οποίος θα έχει ήδη μεταφερθεί από την ομάδα υποστήριξης του καταφυγίου.Φαγητό δίπλα στην φωτιά και ξεκούραση κλείνοντας έτσι την πρώτη ενότητα της 4ήμερης  διάσχισης.
*Τρεχούμενο νερό, πολύ κοντά στον πρώτο σταθμό
Διάρκεια πεζοπορίας: 8-9 ώρες
Στρογκούλα – 2112υψμ
Κορυφογραμμή- 2150υψμ
Διάσελο- 1950υψμ
Αγκάθι- 1400υψμ

 2η ημέρα Πέμπτη 27/10/2016
-       Πρωινό ξύπνημα 6:00 π.μ.
-       Πρωινό γεύμα 6:30 π.μ.
-       Εκκίνηση πεζοπορίας 7:00 π.μ.
Από το “Αγκάθι’, και σε περίπου 1,5 ώρα, βρισκόμαστε καβάλα στη ράχη του αυχένα των Μελισσουργών (Αυτί) σε υψόμετρο 1720 μέτρων. Από εκεί, το θέαμα προς το υπόλοιπο τμήμα της Ν. Πίνδου είναι μοναδικό, καθώς μπορούμε να διακρίνουμε καθαρά μπροστά μας το νότιο αλπικό τμήμα των Τζουμέρκων, το όρος Χατζή, τα όρη του Βάλτου, και ακόμη πιο πέρα ως τα Άγραφα και τα Ευρυτανικά βουνά.
Έπειτα αλλάζουμε κατεύθυνση και, με πορεία πλέον ανατολική, ανηφορίζουμε καβαλώντας την κορυφογραμμή που οδηγεί στην κορυφή Τούρλα και στη συνέχεια στην κορυφή του Κρυάκουρα Α. Βρισκόμαστε πλέον στα 2170 υψόμετρο και στην αρχή της μακροσκελούς οροσειράς της Κακαρδίτσας.
Από εδώ και πέρα, ακολουθούμε πορεία βόρεια προς τον Σταυρό, με θέα την μαγευτική κοιλάδα των Μελισσουργών και την ανατολική όψη των Τζουμέρκων, με τις ψηλές και απότομες ορθοπλαγιές από την Μπρέσενα ως και τη Στρογκούλα. Εκεί θα μας περιμένει η ομάδα υποστήριξης με τον 2ο σταθμό κατασκήνωσης να μας περιμένει στα 2030 υψόμετρο για φαγητό και ξεκούραση.
Η φωτιά θα μας συντροφεύει και στην δεύτερή μας διανυκτέρευση, ενώ δεξαμενή με αρκετά λίτρα νερού θα βρίσκεται στον χώρο της κατασκήνωσης για τοπικό πλύσιμο, φροντίζοντας έτσι για την προσωπική μας υγιεινή, ώστε η τρίτη ημέρα να μας βρει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση!
Διάρκεια πεζοπορίας: 8 ώρες.
Αγκάθι-1400υψμ
Μπαλτινέσι-1500υψμ.
Αυτί-1700υψμ.
Τούρλα-1930υψμ
Κρυάκουρας - 2170υψμ.
Σταυρός-2030υψμ.

3η ημέρα Παρασκευή 28/10/2016
-       Πρωινό ξύπνημα 6:00 π.μ.
-       Πρωινό γεύμα 6:30 π.μ.
-       Εκκίνηση πεζοπορίας 7:00 π.μ.
Ξεκινώντας την πεζοπορία μας από τον “Σταυρό” και με κατεύθυνση βόρεια, ανηφορίζουμε καβάλα σε μια φαρδιά ράχη που μας οδηγεί στη “Ρουίστα” (2254υψμ.) κι από εκεί πέφτουμε ανατολικά για να πιάσουμε την κορυφογραμμή στην τοποθεσία “Χίλια Εξήντα”, η οποία συνδέει το δυτικό με το ανατολικό τμήμα της Κακαρδίτσας, κατευθυνόμενοι πλέον προς την ομώνυμη και ψηλότερη κορυφή της διάσχισης αλλά και της Ν. Πίνδου με υψόμετρο 2429 μέτρα. Διασχίζοντας τη ράχη, ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με μια μεγάλη πλαγιά περίπου 300 μέτρων υψομετρικής διαφοράς που μας ανεβάζει στην κορυφή της Κακαρδίτσας, από όπου μπορούμε να δούμε κυριολεκτικά τα πάντα και προς όλες τις κατευθυνσεις.
Κάπου εδώ αξίζει να κάνουμε μια μεγάλη στάση, για να θαυμάσουμε τα ατελείωτα βουνά που μας κυκλώνουν. Ολόκληρη η οροσειρά των Τζουμέρκων σε απόσταση αναπνοής, το Περιστέρι, ο Σμόλικας, η Τύμφη,η Βασιλίτσα, η Νεμέρτσικα, ο Τόμαρος, ο Όλυμπος, ο Κόζιακας, η Τριγγία και τα Άγραφα, διακρίνονται πλέον καθαρά, ενώ δευτερεύοντα βουνά χαμηλότερου υψομέτρου συνδέουν τα παραπάνω σχηματίζοντας μία θάλασσα από κορφές και πλούσιους βοσκότοπους.
Κατεβαίνοντας από την κορυφή και χάνοντας απότομα ύψος, η πεζοπορία μας γίνεται ελαφρώς πιο απαιτητική. Σε λίγο χρόνο όμως, βρισκόμαστε σε μια υπέροχη κόψη που μας πηγαίνει βόρεια και ανηφορίζει ξανά, ακλουθώντας την κορυφογραμμή που μας οδηγεί στην κορυφή πρίν τον Καταραχιά.
Αφήνοντας πίσω μας την κορυφή, πέφτουμε στον προφήτη Ηλία (ξωκλήσι στα 1800υψμ) όπου συναντούμε ακόμη μία ιδανική τοποθεσία για να οργανώσουμε ακόμη ένα σταθμό κατασκήνωσης, τον τρίτο κατά σειρά, όπου η ομάδα υποστήριξης θα έχει ήδη μεταφέρει.
Διάρκεια πεζοπορίας: 8-9 ώρες.
Σταυρός-2030υψμ.
Ρουίστα-2254υψμ.
Χίλια Εξήντα-2150υψμ.
Κακαρδίτσα-2429υψμ.
Προφ. Ηλίας-1800υψμ.

4η ημέρα Σάββατο 29/10/2016
-       Πρωινό ξύπνημα 6:00 π.μ.
-       Πρωινό γεύμα 6:30 π.μ.
-       Εκκίνηση πεζοπορίας 7:00 π.μ.
Μικρή μετακίνηση με οχήματα της ομάδας υποστήριξης ως τον  Μπάρο. Ο Μπάρος είναι το διάσελο που, χαμηλώνοντας στα 1900υψμ., συνδέει τα δυο βουνά Κακαρδίτσα και Περιστέρι (Λάκμος). Εκεί, αναγκαστικά θα περπατήσουμε για ελάχιστα λεπτά στο ασφάλτινο οδικό δίκτυο (ίσως το ψηλότερο στην Ελλάδα, κομβικό σημείο, σύνορο τριών νομών, Άρτας, Τρικάλων και Ιωαννίνων), μέχρι να πέσουμε στο μονοπάτι που μας βάζει πλέον στον ορεινό όγκο του Περιστερίου και μας οδηγεί ψηλότερα, για να πιάσουμε και πάλι την κορυφογραμμή που θα μας ταξιδέψει στην Βερλίγκα. Μόλις πάρουμε την υψομετρική που χρειάζεται για να βρεθούμε στην ράχη, θα συναντήσουμε μία ακόμη υπέροχη κόψη, η οποία μας δίνει ασφαλή περάσματα και μας κατευθύνει προς την “Σουλφομύτη”, από όπου θα περάσουμε για να βρεθούμε ράχη-ράχη στην αλπική ζώνη, προσεγγίζοντας τον “Μέγα Τράπο” σε υψόμετρο 2240 μέτρα. Από εκεί, το θέαμα είναι μοναδικό καθώς η απίστευτης ομορφιάς αλπική λίμνη Βερλίγκα κάνει την πρώτη της εμφάνιση πολλά υποσχόμενη για την διανυκτέρευση που θα ακολουθήσει. Κατεβαίνοντας από την κορυφή, πέφτουμε στο διάσελο που συνδέει τον Μέγα Τράπο με την κορυφή “Τσουκαρέλα”, όπου μας δίνει εύκολη πρόσβαση προς τη Βερλίγκα και τον 4ο και τελευταίο κατασκηνωτικό σταθμό, σε υψόμετρο 2000 μέτρων. Ελάχιστα μέτρα πιο κάτω θα μας περιμένει η ομάδα υποστήριξης για να μεταφέρουμε όλοι μαζί τον εξοπλίσμο στην τοποθεσία που θα κατασκηνώσουμε.                  Διάρκεια πεζοπορίας: 8-9 ώρες
Μέγα Τραπός- 2240υψμ
Βερλίγκα- 2000υψμ
* Όλοι οι παραπάνω κατασκηνωτικοί σταθμοί που προεπιλέξαμε, μας δίνουν τη δυνατότητα της εναλλακτικής τοποθεσίας σε πολύ μικρή απόσταση από τους πρωταρχικούς σταθμούς, σε περίπτωση που ο καιρός δεν μας επιτρέψει να έχουμε μια άνετη και ασφαλή διανυκτέρευση.
*Το ίδιο ισχύει και για τις γραμμές της διάσχισης που θα ακολουθήσουμε. Σε περίπτωση που ο καιρός μας απαγορέυει να κινηθούμε ψηλά θα ακολουθήσουμε προεπιλεγμένες εναλλακτίκες διαδρομές και κατασκηνωτικούς σταθμούς σε χαμηλότερα υψόμετρα.
  
Ημέρα αναχώρησης Κυριακή 30/10/2016 (Αγίου Πνεύματος)
-       Πρωινό ξύπνημα ελεύθερο
-       Πρωινό γεύμα ελεύθερο
Εφόσον έχουμε χορτάσει πλέον θέαμα και ενέργεια από την παραμονή μας στην μαγευτική Βερλίγκα και όλη η ομάδα είναι έτοιμη, έρχεται η ώρα της ανασυγκρότησης. Μαζεύουμε τον κατασκηνωτικό εξοπλισμό μας και τον μεταφέρουμε στα οχήματα υποστήριξης. Ακολουθεί 3ώρη πεζοπορία κατάβασης απο την Βερλίγκα ώς το χωριό Χαλίκι απ όπου θα γίνει και η μεταφορά μας με οχήματα πίσω στους Μελισσουργούς.
-Χρόνος επιστροφής περίπου 2 ώρες.
-Αφιξη στο καταφύγιο το μεσημέρι.