Google+

Τζουμέρκα
Τα Αθαμανικά Όρη ή αλλιώς Τζουμέρκα αποτελούν τμήμα της Ν. Πίνδου με ψηλότερη κορυφή στα ανατολικά την Κακαρδίτσα (2429μ) και στα δυτικά το Καταφίδι (2393μ). Άλλες ψηλές κορυφές των Αθαμανικών είναι οι: Στρογγούλα (2112μ), Ρόκα (2143μ), Γερακοβούνι (2211μ), Πλάκα (2364μ), Κρυάκουρας (2147μ), Σταυρός (2105μ), Ρουίστα (2254μ), Καταφύγι (2191μ).

Η έντονη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων του βουνού έχει δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό τοπίο με μακροσκελείς κορυφογραμμές, απόκρημνες πλαγιές και δυσπρόσιτες κορυφές. Ένα διαμάντι της Ηπείρου που προσφέρει στον επισκέπτη αμέτρητες εναλλακτικές δράσεις στην ύπαιθρο. Στο μεγαλύτερο μέρος του βουνού έχουν χαραχθεί δεκάδες πεζοπορικές/ορειβατικές διαδρομές πλήρως σηματοδοτημένες, που επιτρέπουν την πρόσβαση σε γραφικά χωριά, μοναστήρια, ποταμούς, καταρράκτες, δασικές εκτάσεις ελάτης, αλπικά λιβάδια και κορυφές των Αθαμανικών βουνών. Ένα ανεξάντλητο δίκτυο πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών, που ξεπερνά μικτά τα 200χλμ, αρκετό για να ικανοποιήσει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού πεζοπόρου. 


Σημαντική πηγή υδροδότησης τα Αθαμανικά βουνά.
Στις απόκρημνες πλαγιές με την καθετότητά τους και εξαιτίας των πηγών που βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα πέφτουνε κρεμαστοί καταρράκτες, από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. Πανέμορφοι και μεγάλοι σε ύψος προσφέρουν ένα μαγικό θέαμα χειμώνα - καλοκαίρι, όπως το Κεφαλόβρυσο και ο καταρράκτης στο ομώνυμο χωριό. Περισσότερα απο δεκαπέντε εκπληκτικά φαράγγια με κρυστάλλινα νερά έχουν χαρτογραφηθεί και αξιοποιούνται, προσφέροντας καταβάσεις canyoning (διάσχιση με τεχνικά μέσα) στους εντυπωσιακούς καταρράκτες των Β. Τζουμέρκων που ξεπερνούν τους 150 στο σύνολο, με την Πύλη του Παραδείσου (γνωστό ως Καρλίμπου), να ξεχωρίζει.

Χαρακτηριστικός καταρράκτης της Πύλης
Αρκετά φαράγγια υπάρχουν και στην περιοχή του Ματσουκίου. Το φαράγγι του χωριού ενώνεται με το Κόκκινο ποτάμι για να ξεκινήσει το Ματσουκιώτικο ρέμα, ενώ και αυτό με τη σειρά του θα ενωθεί με τον Καλαρύτικο λίγο πιο κάτω από την Πύλη. Άλλα ενδιαφέροντα φαράγγια είναι αυτά του Κοροβέσου (Κλειστό Μελίσσι), της Κλίφκης, τα Κριθάρια, τα Μακρυχώραφα, της Γκούρας και τα Καζάνια.

Αναρίθμητες πηγές και ρεματιές τροφοδοτούν ασταμάτητα τους δύο μεγάλους ποταμούς της περιοχής, Καλαρρύτικο και Άραχθο, κάνοντας έτσι το Rafting (κατάβαση ποταμού με βάρκα) να αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθ'ολη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμα και το καλοκαίρι που η στάθμη του νερού πέφτει. Δεκάδες ρέματα με συνεχή ροή, όπως το Μελισσουργιώτικο, το Πραμαντιώτικο, το Ματσουκιώτικο και ο Χίστρας υδροδοτούν τους ποταμούς Άραχθο στα Δυτικά και Αχελώο στα Ανατολικά.

Η χλωρίδα του βουνού είναι ιδιαίτερα πλούσια. Πουρνάρια, κουμαριές, βελανιδιές και καστανιές συναντώνται στα χαμηλά, πλατάνια και ιτιές "στολίζουν" τα ποτάμια και τα ρέματα της περιοχής ενώ ψηλότερα ευδοκιμούν πυκνά δάση μαυρόπευκου, ελάτης και κέδρου. Στα αλπικά λιβάδια φιλοξενούνται πολλά είδη φυτών από τα πλέον των πεντακοσίων που έχουν καταγραφεί στην περιοχή, κάποια εκ των οποίων ιδιαίτερα σπάνια, όπως η ορχιδέα ophrys insectifera.

Στην πανίδα της περιοχής συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων το αγριογούρουνο, το αγριόγιδο, ο αγριόγατος, το ζαρκάδι, ο λύκος, η αρκούδα και η εξαιρετικά σπάνια οχιά των λιβαδιών, vipera ursinii ενώ στα πτηνά αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του χρυσαετού, του ασπροπάρη και του όρνιου. Στα ποτάμια της περιοχής ζει μεταξύ άλλων ειδών η πέστροφα.

Η ανθρώπινη παρουσία δηλώνεται στους δεκάδες οικισμούς που εντοπίζονται στους πρόποδες των Αθαμανικών ορέων με λιγοστούς ωστόσο μόνιμους κατοίκους.
Η κτηνοτροφία αποτέλεσε στο παρελθόν και συνεχίζει να αποτελεί σε πολύ πιο περιορισμένο βαθμό σήμερα, την κύρια ασχολία των κατοίκων ενώ ο τουριστικός κλάδος παρουσιάζει ανοδική πορεία κυρίως τα τελευταία χρόνια αποτελώντας την κύρια επαγγελματική διέξοδο για τον περιορισμένο νεανικό πληθυσμό της περιοχής.

Από πολιτιστικής πλευράς, τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι αδιαμφισβήτητα τα πέτρινα γεφύρια, όπως το γεφύρι της Πλάκας θεωρούμενο ως το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των βαλκανίων, καθώς και τα πολλά πετρόχτιστα έργα των φημισμένων μαστόρων των Τζουμέρκων όπως η βρύση του Αράπη στο χωριό των Πραμάντων αλλά και τα πολλά ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή, όπως η μονή Κηπίνας και η μονή Βύλιζας.
Ι.Μονή Κηπίνας, Καλαρρύτες Ιωαννίνων.